De meeste van de technieken van de school worden beoefend in een traditionele stijl van Kumitachi waarin kata (studieoefeningen) worden uitgevoerd door een Shikata (diegene die de techniek uitvoert) tegen een Uchikata (diegene die de technieken ondergaat, maar toch een belangrijke rol heeft in het begeleiden van de kata).

Het meeste van de tijd, wordt er gebruik gemaakt van een houten zwaard (Bokutō) en Uchikata draagt ​​dikke beschermende handschoenen, Onigote genoemd.

Enkele fundamentele ideeën in Ono-Ha Ittō Ryū (OHIR) zijn:

1. "Ittō" (一刀): één zwaard, alles begint bij één

De hoogste filosofie van deze school is om de tegenstander te verslaan met één slag, vandaar de naam "Ittō" (wat vertaald kan worden als "één zwaard" of "één slag").

2. "Kiri-otoshi" (切り落し): snijden door te laten vallen, de ultieme slag.

Kiri-otoshi is zowel de belangrijkste techniek als idee (filosofie) van de school. In Kiri-otoshi (letterlijk “snijden door te laten vallen”), is het idee om te wachten tot de aanval is geïnitieerd, om dan langs dezelfde lijn als de slag van de tegenstander deze te snijden.

3. "Ittō soku ban tō " (一刀 ) : één zwaard is gelijk aan tienduizend zwaarden

Ittō soku ban tō, of de uitdrukking dat een zwaard gelijk is aan tienduizend zwaarden betekent dat als men de fundamentele principes van het zwaardvechten onder de knie heeft, één techniek volstaat om alle andere technieken en situaties te kunnen beheersen die een zwaardvechter zou kunnen tegenkomen.

Meer informatie over de gebruikte termen, alsook de namen van de technieken en de katas kan men vinden in volgend artikel, met een speciale bedanking aan Mamie Lee van Reigakudō (de dōjō van Sasamori Sōke in Tōkyō)

Glossary of Ono Ha Itto Ryu terms.

 

 

FaLang translation system by Faboba