Afdrukken

 

 Keiko (Training)


Training begint en eindigt altijd met Zarei (座 礼) of geknield buigen, naar de Kamiza (niet verwijzend naar de Kamidana, maar verwijzend naar de voorouders). Het verwijst naar Ittōsai en zelfs de leraren voor hem.

Een standaard OHIR training bestaat meestal uit

 

Herhaling en studie van Kata (formele reeks technieken die gebruikt worden om de technieken van de school over te brengen) is een essentieel onderdeel van de training. Kumidachi Kata zijn gebaseerd op echte gevechtssituaties. Van zodra de leerlingen de basispatronen beheren, is het mogelijk adequaat te reageren op aanvallen vanuit verschillende ma-ai (afstand en timing) en hoeken en niet meer op een vooraf bepaalde manier. De gebruikte technieken veranderen niet fundamenteel, wel de manier waarop ze worden toegepast. Studenten moeten leren zich aan te aanpassen.

Elke Kata (形) bestaat uit een aantal Waza (technieken). In totaal zijn er meer dan 150 Waza in OHIR. Hat curriculum bestaat uit Kata met het lange zwaard (Ōdachi), het korte zwaard (Kodachi), Habiki en Battō Kata (zwaardtrekken).

De Kata zijn:

 

Leerlingen gebruiken meestal een houten zwaard of Bokutō (木刀), en Uchikata (diegene die de technieken ondergaat maar toch begeleidt) draagt dikke beschermende handschoenen, "Onigote" (鬼 籠 手), genaamd. Niettemin wordt er in de school ook Habiki gebruikt. Een Habiki (刃 引 き) is een staal (in vergelijking met zinklegering in een Iaitō) zwaard met een onscherpe rand. Habiki zijn robuuster dan een Iaitō (oefenzwaard gebruikt in Iaidō), maar in tegenstelling tot een Shinken (echt zwaard), niet scherp.

Hoffelijkheid en etiquette, uitgedrukt in het Japans door het woord Reigi (礼儀) of Reihō (礼 法) zijn zeer belangrijk in Ono Ha Ittō Ryū. trouwens de naam van de OHIR-dojo in Tokio, gegeven door Sasamori Sōke, is Reigakudō (礼 楽 堂), en kan worden vertaald als "Etiquette studiezaal".

Een gedetailleerde beschrijving van de termen die in Ono Ha Ittō Ryū gebruikt worden, evenals de namen van de Waza (technieken) en de namen van de Kata, vindt u in het volgende document: Glossary related to Ono Ha Ittō Ryū.

FaLang translation system by Faboba